Tingsryds Kommun väljer Milepost för fortsatt satsning på publik laddinfrastruktur

För fyra år sedan fanns inte en enda publik laddpunkt i Tingsryd, och nu ligger antalet på 12 stycken. Under samma period antalet elbilar ökat med mer än 700 procent och nu finns 338 laddbara fordon i kommunen. För att underlätta övergången till fossilfria transporter väljer nu Tingsryd kommun laddoperatören Milepost som partner för att ta över kommunens egna laddpunkter och att i nästa steg etablera ännu fler laddpunkter.  

 

Antalet elbilar har ökat kraftigt i flera års tid i Tingsryd. Mellan 2018 och 2022 ökade antalet elbilar med 730 procent och idag finns 338 laddbara fordon i kommunen. Samtidigt finns det enbart 12 publika laddpunkter i Tingsryd vilket innebär att det finns 28 elbilar per laddpunkt vilket är långt ifrån EU:s rekommendation om 10 elbilar per laddpunkt. Även om elbilsförsäljningen har sjunkit något i Sverige efter borttagandet av elbilsbonusen har Tingsryd ett stort underskott av laddpunkter. 

 

För att underlätta övergången till fossilfria transporter och skynda på utbyggnaden av laddinfrastruktur väljer nu Tingsryd kommun laddoperatören Milepost för att ta över kommunens egna laddpunkter och att etablera nya laddpunkter. Milepost som i maj förra året invigde Sveriges största laddgata i Stockholm. 

 

  • Jag är glad att Tingsryd kommun tillsammans med oss vill underlätta övergången till hållbara transporter i kommunen. Vårt fokus är att ha laddstolpar där folk arbetar och bor. Om det inte fungerar med vardagsladdningen kommer inte alla att kunna ersätta sin fossilbil med en elbil, säger Mileposts vd Jörgen Lantto. 

 

Totalt kommer Milepost till sommaren att ta över 8 från kommunen samt etablera nya laddpunkter i Tingsryd till hösten. De nuvarande laddpunkterna ligger på Torggatan 10A , Östra Björkvägen 22, Torget 4, Ryd och Skolvägen 1C, Urshult. 

 

  • Antalet elbilar har ökat kraftigt i Tingsryd på senare år, samtidigt som laddinfrastrukturen inte hunnit växa i samma takt. Vi är därför glada att vi nu har tecknat ett samarbetsavtal med Milepost som kommer att ta över kommunens befintliga laddpunkter och dessutom etablera nya publika laddpunkter, säger Per Vilhelmsson, Projektingenjör, Tingsryds kommun. 

 

Tingsryd kommun tillämpar ett liknande tillvägagångssätt som Stockholms stad och en del andra kommuner gör för laddinfrastruktur på allmän platsmark. Det innebär att kommunen själv inte bekostar anläggningen eller driften av laddinfrastruktur, istället tar laddoperatören ansvar för utbyggnad och drift av laddtjänsten. Kommunen erbjuder istället nyttjanderätt för gatumarken som laddoperatörerna anordnar laddplatserna på.  

 

foto: Tingsryd kommun

Föregående
Föregående

Grattis Vallentuna!

Nästa
Nästa

Lomma väljer Milepost för utbyggnad av publik laddinfrastruktur